Mikrobiální rovnováha a riziko kazu
Optimální složení ústního mikrobiomu je jedním z hlavních předpokladů zubního zdraví.
O zdraví prospěšném mikrobiomu hovoříme tehdy, pokud je v rovnovážném poměru (eubióza) s vysokou variabilitou a vzájemně kooperující mikrobiotou. Celková ustní mikrobiota je tvořen 700 až 900 jednotlivými druhy a v celém svém komplexu se nazývá mikrobiom. Rovnovážná stabilita je ohrožena výživovým a hygienickým deficitem, ale také nevhodným dýchacím vzorcem, nadužíváním dentálních produktů, kouřením a nízkou kvalitou slin.
Například přísun rafinovaných sacharidů způsobuje selekční výhodu pro acidogenní (Lactobacillus) a následně kariogenní bakterie (Streptoccocus), které postupně vytlačují ostatní bakterie a naopak vytvářejí prostředí, které je příhodné pro množení patogenních bakterií a jiných nevhodných mikroorganizmů. Tak se rovnováha pomalu vyvíjí v dysbiózu a patogenní mikrobiom.
Pro zdravý mikorbiom je primárním energetickým zdrojem hlen sliny, odborně mucin. Zní to neuvěřitelně, ale protože se jedná o vysokomolekulární glykoprotein, což znamená, že se jedná o komplexní molekulu, je zároveň energeticky velice bohatým zdrojem.
Zdravý mikrobiom zajištuje:
- obranu proti nežádoucím patogenům
- vyhovující tvorbu zubního plaku
- omezení nežádoucích zánětlivých procesů
- udržení oxidačně-redukční rovnováhy
- zachování vhodných metabolických cest pro mikronutrienty
- pomáhá našemu organismu při redukci dusičnanů na dusitany
Rozdílné druhy bakterií lze nalézt v různých částech úst, jako je pod dásní (subgingivální plak), nad dásní (supragingivální plak), na sliznici, dásní, jazyku, tvrdém patře, ve slinách, krku a na mandlích. Plak, který je vrstvou na povrchu zubů, má zvlášť odlišné složení bakterií a vykazuje větší rozmanitost.
V ústech můžeme pozorovat různé druhy mikroorganismů, a to kvůli rozdílným vlastnostem různých částí ústní dutiny. Tyto vlastnosti zahrnují pH, teplotu a redoxní potenciál (chemický stav), které se liší v různých částech úst. Například vnější strany zubů, řezáky a špičáky jsou vystaveny více kyslíku a obsahují bakterie, které potřebují ke svému metabolismu kyslík. Druhou stranu, na vnitřní strany zubů s omezeným přístupem kyslíku kolonizují bakterie, které potřebují se umí přizpůsobit nedostatku kyslíku.
Oproti tomu nezdravý mikrobiom (dysbióza) je spojen s nemocemi:
- zubní kaz – caries
- zánětlivé onemocnění dásní – periodontitida
- zkažený dech – halitosis
- kandidóza na sliznicích
Mikrobiální složení plaku na zdravých zubech se liší od složení plaku při výskytu zubním kazu. S rozvojem zubního kazu se snižuje rozmanitost bakterií a dominantní druhy se mění.
Streptococcus mutans je zodpovědný za iniciaci kazu a laktobacily za jeho progresy a místní posun pod dáseň, kde se pak později rozvijí parodontitida. Přitom laktobacily jsou do určitého množnství ti dobří a pomáhají v mnoha ohledech, ale pokud se nevhodnou stravou jejich kolonie přemnoží dochází k selekční výhodě a narušení rovnováhy (vznik dysbióza).
Jen některé druhy stejného rodu mikroorganismů hrají důležitou roli při vzniku zubního kazu nebo infekcí:
- Streptococcus mutans
- Streptococcus sobrinus
- Streptococcus cricetus
- Lactobacillus rhamnosus
- Lactobacillus crispatus
- Lactobacillus paracasei
∗ Je důležité si uvědomit, že se vždy jedná o kombinaci faktorů.
Nezdraví ústní mikrobiom také souvisí s narušením stability celkového zdraví. Proto lze usuzovat skrze ústní zdraví o celkovém zdraví.
Jednoduché tipy k uchování dobré mikrobiální rovnováhy:
- jezte celistvé – průmyslově nezpracované potraviny
- jezte potraviny bohaté na dusičnany – jakékoliv zelené listy, červená řepa, brokolice
- naopak omezte potraviny s nízkým obsahem cukru (umělá sladidla) a rafinovaných sacharidů
- přestaňte konzumovat sladké pití a zbytečné sladko-kyselé pochutiny (které stejně nemají žádný benefit)
- vyhněte se používání antiseptických ústních vod a stejně tak běžným zubným pastám – likviduje to špatné ale i dobré bakterie v ústech (!)
- jednoznačně ohrožujícím faktorem je kouření a přemíra alkoholu
Vice o Testu zubního zdraví