Vyhodnocení testu zubního zdraví a stanovení rizika zubního onemocnění
Dr. Lutz Laurisch vyvinul Kariesscreentest, který je založen na mikrobiologické selektivní detekci bakterií Streptococcus mutans a Lactobacillus. Současně je testovaní kvalita a kvantita sliny. Díky tomu lze přesněji a zavčasu stanovit riziko vzniku zubního onemocnění.
I přesto, že se teorie plaku v průběhu let proměnila a zpřesnila, patogenní výskyt těchto bakterii je stále uvažován jako jeden z hlavních spouštěčů kazivosti zubů.
nízký počet bakterií představuje nízké riziko kazu
vysoký počet bakterií představuje vysoké riziko vzniku kazu
Nízké a malé množství Streptococcus mutans
Zvýšené a velké množství Streptococcus mutans
Malé a nízké množství kolonií Lactobacillu
Zvýšené a velké množství kolonií Lactobacillu
Test zahrnuje i parametry zaměřené na slinu. Ta ovlivňují riziko vzniku zubního kazu a poukazuje na stav celkového zdraví.
- pufrovací kapacita sliny – kvalita
- míra salivace (slinivost) – množství sliny – kvantita
- pH sliny – kvalita
ÚSTNÍ BAKTERIE diagnostika
Nízké riziko vzniku zubního kazu
Mikrobiologické nálezy jsou na nízké úrovni infekce streptokokem a současně i s nízkým počtem laktobacilů.
V takovém případě je riziko vzniku zubního kazu z pohledu mikrobiologického nízké a není třeba přistupovat k žádným léčebným postupům omezujícím patogenitu v dutině ústní. Opatření primární prevence jsou stále smysluplná a nelze je zanedbávat.
I nadále je doporučeno dodržovat:
- udržení dobrého přístupu
- pravidelné čistění všech prostor zubů správnou technikou = omlazování zubního plaku
- fluoridace, enzymace, probiotika
- udržet správné funkční vzorce žvýkacího aparátu
- pravidelné prohlídky v zubní ordinaci
- …
Zvýšené riziko vzniku zubního kazu
V případě, že mikrobiologický nález je pozitivní u jednoho ze dvou hlavních mikrobiální činitelů, pak je třeba zvýšit pozornost.
1. Vysoký počet streptokoků a nízký počet laktobacilů
Vysoká úroveň infekce streptokoky bývá způsobena hygienickými deficity, špatně sedící výplně, hlubokými trhlinami a důlky, nebo morfologicky slabými místy. Příjem cukrů ze stravy je v tomto případě pravděpodobně nízký.
Terapeuticky je možno zavést tyto opatření:
- profylaktická instruktáž
- pravidelná preventivní prohlídka
- prevence fisurového kazu (děti a dospívající)
- informace (těhotné ženy / mladé matky) o přenosových cestách
- zvýšená fluoridace
- …
2. Nízký počet streptokoků a vysoký počet laktobacilů
Primárně symbiotický a pouze vzácně patogení laktobacilus je při vysokém výskytu nežádoucí.
Tento stav je nejčastěji způsobený stravovacími zlozvyky. Laktobacily svými metabolickými produkty posouvají rovnováhu pH směrem do kyselého a zvyšují množství CO2, čímž se výrazně zvyšuje riziko rozvoje zubního kazu. Dalším nežádoucím efektem vysokého výskytu laktobacilů je posunu disbiozy z povrchu zubů do periodontálního prostoru. Napomáhají tak takzvanému ekologickému posunu, kdy začínají převládat anaerobní mikroorganismy.
Terapeuticky je možno zavést tyto opatření:
- kontrola exponovaných kořenových povrchů
- kontrola zánětu dásní
- výživová doporučení
- …
Vysoké riziko tvorby zubního kazu
Mikrobiologický nález odpovídá stavu vysoký stupeň infekce streptokoků v kombinaci s vysokým počtem laktobacilů.
Riziko vzniku kazu je velice vysoké a rozhodně není vhodné tento stav ignorovat.
Vhodná opatření je soubor úkonů s cílenou léčbou.
SLINA diagnostika
PUFROVACÍ KAPACITA
pH › 5
Velmi dobrá nebo dobrá pufrovací kapacita je výrazem dobré obranné situace v dutině ústní.
pH <5
Nízká kapacita pufru znamená, že se v ústní dutině nelze dostatečně kompenzovat změny kyselosti prostředí. Nutriční kyseliny a také kyseliny tvořící se v plaku lze ovlivnit pouze nedostatečně nebo je nelze pufrovat vůbec. V důsledku toho klesá pH prostředí ústní dutiny, příliš rychle.
Jako vhodná opatření mohou být například:
- kontrola vedlejších účinků medikací
- stimulace a podpora slinných žláz
- zapojení dýchání nosem
- omezení kyselých potravin a nápojů
- zásadní omezení zubokazných svačinek
- pitný režim
MNOŽSTVÍ
Nález |
Interpretace |
Opatření |
›1ml/min |
velmi dobrá slinivost |
žádná opatření nejsou třeba |
= 1ml/min |
dobrá slinivost |
žádná opatření nejsou třeba |
‹0,5 ml/min |
malé množství tvorby slin
|
|
pH
Nález |
Interpretace |
Opatření |
› pH7 |
dobré pH sliny |
žádná opatření nejsou třeba |
‹ pH7 |
Nepříznivá hodnota pH sliny
|
|